Две нови издания бяха представени в Музея на занаятите в Троян

Две нови музейни издания – второ издание на сборника „Троян“ и 12-то поредно Музейно списание, представи д-р Десислава Вутова, уредник в Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства – Троян (МНХЗПИ) пред публиката, събрала се за Европейската нощ на музеите.
През 2018 г. по повод 150 години от обявяването на Троян за град сборникът „Троян“ е издаден за пръв път. Трудът е плод на продължило четири години издирване, събиране и публикуване на неизвестни до този момент любопитни факти, истории и документи, свързани с историята на троянския край. 
Д-р Вутова разказа, че сборникът, както и преиздаденият през миналата година „Речник на троянския говор“, са сред музейните издания, които предизвикват най-голям интерес и бързо се изчерпват. Настоящата допечатка е финансирана от Община Троян и фирма „Калинел“ ЕООД – Троян.
В сборника са включени материали на известни имена в проучването на българската история като проф. Иван Стоянов, проф. Красимира Мутафова, троянецът проф. д-р Иван Христов, който е и заместник-директор на Националния исторически музей (НИМ). Място в сборника намират изследвания на Генадий Маринов, Нели Генкова, майор д-р инж. Дочо Николов и др.
За 12-а поредна година пред публика бе представено и Музейното списание, издавано от културната институция. „То е своеобразен опит за отчет на многоаспектната ни дейност през изминалата година“, каза Вутова.  В броя са представени научно-изследователската дейност на музея, работата по проекти на музейния екип, дейностите по публикуване и обмяна на опит с други музеи в България, интересни изследвания. 
Място в списанието намират съвместна статия на уредника Мария Минковска с Георги Георгиев и Юлия Карадачка от Регионален етнографски музей на открито „Етъра“ и Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, касаеща проучването на занаятите в България. 
Две изследвания са посветени на църковната архитектура. Ивелин Любенов насочва внимание към възрожденския строител майстор Константин от Пещера, работил в Троянския манастир.  Арх. Любенов и Десислава Вутова предлагат детайлен поглед към галерията от каменно-пластични изображения на троянската църква „Св. Параскева – Петка“. Христо Калистерски разяснява въпроса защо Троян не въстава през 1876 г.
Отделено е място на изложбената дейност на музея и на събитията в галерия „Серякова къща“. Представени са археологическите проучвания на римския кастел „Состра“ и на средновековното кале в с. Дебнево, както и на две знакови годишни  – 100 години от рождението на Ганко Цанов и 100 години от рождението на Петко Съйчевски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари