Кой е виновен за смъртта на трима младежи в центъра на Шумен?

Апелативният съд във Варна е върнал за ново разследване катастрофата до „Томбул джамия“ в Шумен, при която загинаха трима души, съобщи журналистът от „БезпартиенБГ“ –  Симон Милков

 

 

Снимки и видео: Кореспондент на БТА в Шумен Станимир Саво

Журналистът на свободна практика Симон Милков даде пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен по повод катастрофата от 23 декември 2022 г. до „Томбул джамия“ в Шумен, при която  загинаха млад мъж и две момичета. В нея взеха участие майката на загубило живота си момче в пътното произшествие, Виолина Александрова и адвокатът Йоана Станчева.

 

24 г. Присиян Гидионов и БМВ-то превърнало се в ковчег за трима младежи

Укриват ли прокуратурата и полицията в Шумен записи и съществени доказателства от фаталната катастрофа до „Томбул джамия“, при която на 23 декември 2022 година загинаха две момичета и 24-годишен младеж? Вече повече от година и половина близките на загиналите младежи се опитват да докажат, че във фаталната вечер зад волана е бил четвърти човек, който е избягал от местопроизшествието жив и невредим. На пресконференция днес журналистът на свободна практика Симон Милков, майката на загиналия Пресиян Виолина Александрова и един от адвокатите Йоана Станчева изнесоха смущаващи твърдения за оказан им натиск и констатирани съществени пропуски при разследването на катастрофата и смъртта на едно от момичетата.

 

Жертвите на ПТП от 23.12.2022 г. – 16г. Йоана и 13 г. Рая / Снимка: Личен архив 

Скандална пресконференция днес, по време на която бе повдигната темата за разследването на тежкия пътен инцидент до „Томбул джамия“ от преди година и половина, в следствие на който загинаха трима души. От семейството на загиналото момче поискаха яснота и прецизност в разследването. Апелативен съд – Варна е излязъл с определения относно разследването на евентуална лекарска грешка за смъртта на едно от момичетата, починало в шуменската болница след тежката катастрофа до „Томбул джамия“ oт декември 2022 година, бе обявено на пресконференция. Според съдиите са необходими допълнителни следствени действия, които да дадат яснота за точните причини за смъртта на 16-годишното момиче и лекарските действия. Майката на загиналото момче пък изрази съмнения, че в колата е имало и четвърти човек и допълни, че прокуратурата оказва натиск и не си е свършила работата.

„Съдът ще се произнесе рано или късно, но истината трябва да излезе, ние живеем за тази истина. До кога в България ще търпим това несправедливо правосъдие, тази прокуратура, която си прави всичко?“, попита Виолина Александрова – майка на загинал в катастрофата.

Магистратите излизат и с постановление относно разследването на фактите и обстоятелствата около самия тежък пътен инцидент, вследствие на който живота си загубиха трима души.

Определение № 7 на Апелативен съд – Варна, с което разследването за ПТП от 23.12.2022 г. започва отначало. / Снимка: bezpartien.bg

„В тричленен състав заседава Варненският апелативен съд и с определение върна с 11 забележки разследването, което към момента все още тече, то не е прекратено“, каза Йоана Станчева – адвокат.

23.12.2022 г. – Шумне „Томбул Джамия“

Потърсен, окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов отказа да коментира отправените твърдения на пресконференцията и подчерта, че той не е наблюдаващ случая и няма отношение към разследваната на пътния инцидент и евентуална лекарска грешка.

Орлин Куздов – Окръжен прокурор на Шумен

Разбира се, окръжният прокурор Куздов, пропуска важната подробност, че именно съпругата му Лиляна Куздова, е завеждаща в на неонатологично отделение в МБАЛ „Шумен““ АД, а до април 2021 година, е била в борда на директорите на болницата. Именно в „прокурор-съпруга лекар“ изразиха  съмнение, водещите президиума на пресконференцията, че са оказвали натиск що се отнася до досъдебното следствено производство във връзка с допуснати съществени нарушения и немарливост при лечението на 16г. Йоана Георгиева в МБАЛ „Шумен“. 

 

Д-р Лиляна Куздова

 

 

 

Подготвя ли се неговото бягство от закона и евентуално разследване на участието на Илия Илиев, в това тежко ПТП от 23.12.2022 година?

 

Никой от прокуратурата не иска този запис да излезе в пространството, защото може би на него ще се види един синковец на местен феодал, който снощи си празнува 50-годишния юбилей. Дали той е участвал в това пътно-транспортно произшествие? Възможно ли е в четири местен автомобил да се качат 4 човека? На никой не му прави впечатление, че таванът на автомобила е пробит от главата на Пресиян от дясната пасажерска страна. Случайно или не любовницата на въпросния бизнесмен, чийто син предполагаме, че е участвал в катастрофата, е лекарка в Спешното отделение на МБАЛ Шумен. Съпругата на окръжния прокурор д-р Лиляна Куздова е била в борда на директорите“, коментира гневно Милков.

Илиян Илиев, „син на баща си“ – водача за когото се предполага, че е шофирал БМВ убиец в злополучната нощ.

Именно, мащехата на Илиев – младши, е лекар в Спешното отделение на МБАЛ „Шумен“, което е още един аргумент за съмненията на близките на загиналите и цялата общественост в град Шумен. Преди месец, Илиев младши записва да учи в Белгия, а по-рано е платил „кеш“ на каса задължения към КАТ – ОДМВР Шумен, по повод установени нарушения на пътя. По информация на Bezpartien.bg, Илиев е участник в няколко ПТП след 23.12.2022 година.

Симон Милков е убеден, че няма обективно разследване на обстоятелствата довели до пътното-транспортно произшествие, а окръжният прокурор и жена му са оказвали натиск на близките на загиналите.

 

„Уважаеми господин прокурор Куздов, моля Ви да си подадете оставката“, обърна се към него Милков.

Майката на загиналия Пресиян Виолина Александрова настоя истината около катастрофата да излезе пред цяла България.

 

„Нека да плачат с нашите сълзи! Какъв е Илиян Илиев, че да го криете толкоз много? Бог ли е? Колко пари Ви плати и на кого?“, попита тя.

Милков продължи с:

„Ще попитате ли Илиев защо синът му е платил 4000 лева за нарушения в КАТ? Ще попитате ли колко птп-та е направил? Ще попитате ли каква е връзката на Куздов и Куздова с конкретна лекарка в болницата, която е мащеха, в момента е любовница на бащата – Деси Вангелова. Ще попитате ли защо цялото следствие си дадоха отвод? Заради Вас няма да си дадат отвод, госпожо Мисирка!“, обърна се към колегата от Радио Шумен журналистът на свободна практика.

Виолина Александрова твърди, че им е оказан натиск от страна на прокуратурата и следствието, които умишлено прикривали следи и бавели разследването. Тя настоява главният прокурор да възложи разследването на Национална следствена служба.

„Разследващият полицай Гюлтен ми заяви, че не е чувала за четвърти човек. Отбелязвам, че Гюлтен е съседка на майката на Илиян Ралица. Тя не го е извикала да го разпита. Знаете ли, че господин Куздов ме заплаши, когато се показах пред медиите. Даже нямаше смелостта да ме извика лично. Извика Нели при господин Ганчев в следствието и каза: ще предадете на Виолина да престане с тия циркове по телевизиите, защото ще я питам откъде е взела пари да купи тази спортната кола на сина си, ще им разбия фирмите, ще им пратя икономическа полиция“, каза Александрова и се закани да пусне сигнал до ВСС.

Яснота по фактическата обстановка по делото внесе адвокат Йоана Станчева.

Цялата пресконференция, гледайте тук ! 

Варненският апелативен съд върнал делото за разследването на пътно-транспортното произшествие с 11 забележки. Всички направени експертизи по катастрофата са върнати за назначаване на нови. Не е разсеяно съмнението, че в автомобила е пътувал четвърти човек. Отхвърлена е и направената комплексна автотехническа и медицинска експертиза. Съдът отхвърлил твърдението, че водач е бил именно Пресиян. Не е даден отговор и на въпроса защо починалият Пресиян е държал в дясната си ръката лайсна от дръжката на пасажерската врата.

От предоставените ни определения става ясно, че проведеното разследване за лечението на 16-годишната Йоана, която постъпва в Спешното отделение на МБАЛ Шумен минути след катастрофата, е непълно. По информация на журналиста Милков момичето било „разкатавано в продължение на 3 часа между реанимация, Спешно отделение, рентген, скенер и т. н.“.

В болницата пред приелите я лекари Йоана в напълно ясно съзнание споменава, че са били 4 души.

16г. Йоана Г.

Назначената по делото съдебно-медицинска експертиза е установила съществени пропуски при диагностицирането на състоянието на пострадалата. Назначените вещи лица по делото са категорични, че лекарите в Спешното отделение не са положили достатъчно усилия да открият източника на кървене в корема на момичето. Неизвършването на определени необходими действия са били условия, предпоставки за влошаване здравословното състояние на пострадалата и в последствие за настъпване на нейната смърт, пише в мотивите си варненският апелативен съд.

Д-р Чавдар Кръстев е хирурга проявил немарливост при лечението на Йоана, довело до смъртта й.

Въззивната инстанция е констатирал и изключителни пропуски при изготвянето на прокурорския акт. В него липсвали фактически и правни доводи за прекратяване на наказателното производство.

Междувременно Апелативна прокуратура Варна отказала на близките да участват в следствен експеримент с мотива, че ще пречат на следствието.

Орлин Куздов – Окръжна прокуратура Шумен

Сигнализирани са Висшия съдебен съвет с искане да се провери цялата дейност на Окръжна прокуратура Шумен, Комисията за противодействие на корупцията, която трябва да се произнесе има ли конфликт на интереси между окръжния прокурор Куздов и съпругата му Куздова.

 

Видео – репортаж по темата на Симон Милков: 

 

 

Автор: Симон Милков 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари