На церемония в Драматичния театър в Пловдив наградиха носителите на Награда „Пловдив“

На церемония в Драматичния театър в Пловдив наградиха тазгодишните носители на Награда „Пловдив“.
Отличията, които Община Пловдив връчва всяка година в навечерието на 24 май, са в 12 категории. С тях се удостояват творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирано през предходната година. 
Йордан Велчев получи Специалната награда „Пловдив“ за изключителни постижения в областта на културата. Тя му бе връчена от кмета на града Костадин Димитров за цялостен принос към културата историята и литературата на България и в частност на град Пловдив, за ценното литературно богатство, което е създал, преведено на пет езика и поставящо Пловдив и България на Световната литературна карта, за фундаменталния и многотомен труд, посветен на Пловдив „Градът или между Изтока и Запада XIV-XVII век“, за изследването на „Балканският човек ХIV–ХVII век“ в три тома и общо седем книги, предложна за издаване от ЮНЕСКО.
„Пловдив е с емблема култура. Пловдив е дух и това са творците на Пловдив“, каза кметът. Той посочи, че за кино „Космос“ вече има обявена обществена поръчка, работи се по това и Кукленият театър да има още една сцена в район „Тракия“ и ремонтът в Концертна зала вече се случва. Сцени ще има и ние работим усилено в тази посока, допълни Димитров.
Семейство Братанови бяха отличени за дарителство за възстановяване на бюст-паметника на Димитър Кудоглу в градина „Цар Симеон“. В категорията „Художествена литература и хуманитаристика“ наградата бе връчена на Ина Иванова за сборника с разкази „И винаги любовта“. Здравка Петрова бе отличена за „Художествен превод“ от руски език на книгата „Нова анатомия. Събрани разкази“ от Даниил Хармс. Станимир Симеонов от Пловдивска обществена телевизия „Тракия“ е носителят на награда „Пловдив“ в категорията „Журналистика в сферата на културата“ за телевизионната програма „Мисия култура“.
За юбилейната ретроспективна изложба „Отонов. Графичен дизайн“ в изложбена зала „2019“ на Градска художествена галерия – Пловдив, в категорията „Изобразително изкуство“ бе отличен Костадин Отонов. Призът за „Аудио визуални изкуства и фотография“ бе връчен на Петя Ангелова за документалния филм „Ромео и Жулиета под тепетата“, разказващ историята на актьора от Драматичен театър – Пловдив Симеон Алексиев и Ирен Алексиева – асистент-режисьор в театъра.
В категорията „Танцово изкуство“ статуетката получи Фондация „Едно“ за култура и изкуства (Асен Асенов) за реализацията на 15-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс Оne Dance Week 2023. За „Оперната гала“ по случай 70 години Опера Пловдив в категория „Музика“ бе отличена Държавна опера – Пловдив.
В  категорията „Архитектура и естетизация на градската среда“, за която бяха номинирани Петър Братанов и арх. Веселин Русев, тази година награда не беше връчена. 
Центърът за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Пловдив бе отличен за „Произведение на изкуството, предназначено за деца“ за празничния концерт „Децата на Пловдив“, с участието на школите към Центъра в Античен театър. Актьорът Константин Еленков бе отличен в категорията „Театър“ за ролята на Едип в спектакъла „Едип и пророците“ на Драматичен театър – Пловдив. В категорията „Съвременни мултижанрови изкуства“ статуетката бе връчена на Евелина Кьосовска – Костолова и Веселин Бойдев за реализацията на второто издание на Творческа лаборатория „Съвременните технологии и кукления театър „Техно-логика”. Директорът на Регионален природонаучен музей – Пловдив гл. ас. д-р Огнян Тодоров бе отличен в категорията „Опазване на културното наследство, съхраняване на паметта“ за съвременното и модерно оформление на основната експозиция на културната институция. 
Победителите получиха статуетка, диплом и парична премия. Статуетката, изобразяваща трон с размери 30 x 20 x 20 см, е изработена от бронз. Неин автор е пловдивският скулптор Димчо Павлов (1944-1996).
Спектакълът за връчване на наградите „Пловдив“ беше подготвен от творческите екипи на Драматична опера – Пловдив и Драматичен театър – Пловдив. На сцената през цялото време бяха маестро Деян Чобанов и оркестърът на Държавна опера – Пловдив. Гостите бяха посрещнати с изпълненията на Духов оркестър – Пловдив, с диригент Николай Гешев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари