Нека тази година Христовото Възкресение донесе радост, молим се да донесе и умиротворение, каза Неврокопски митрополит Серафим

Нека и тази година Христовото Възкресение донесе радост, молим се да донесе и умиротворение, особено за онези места, където мирът е загубен и страдат и загиват много човеци, каза за БТА Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.
Възкресение Христово ни носи светлина, носи мир, който изпълва душите и сърцата ни, а този мир ни е много необходим, особено в дните, в които живеем, в които повече се говори за война, по-малко за мир, каза още Неврокопски митрополит Серафим. Но както и Христос казва: „Ще чуете боеве и вести за войни“, това изпълни ежедневието ни, за съжаление, и помрачи живота на много хора, със сигурност на всички любящи и състрадателни сърца също е помрачило живота, но това не може да бъде по-силно от светлината и радостта на Възкресението Христово, допълни владиката. 
Великден винаги носи радост, която може би не успяваме да си обясним по нашите човешки начини и с човешките си разсъждения, това е мир и радост, която превъзхожда човешкия ум, защото и самото възкресение е нещо, което винаги ще остане от една страна необяснимо за нас, но в същото време желано и очаквано, каза още митрополит Серафим. Той посочи, че тъй като смъртта е внесла завинаги в земния живот скръб, възкресението е отменило тази скръб завинаги, защото Възкресението Христово е залогът за нашето възкресение и нашия вечен живот.
На въпрос какво желае, какво се моли хората да възкресят в себе си, Неврокопският митрополит Серафим каза, че това е вярата в Господ Иисус Христос. Той е нашият живот, ако нямаме вяра в Него, ние обвързваме живота си със смърт, защото се разделяме от Него и не Го допускаме да заеме своето подобаващо място, да царува в нашите души и сърца, в нашия живот, посочи владиката. 
„Вярата в Иисус Христос, във възкръсналия от мъртвите, който победи смъртта и ни подари тази победа, е най-необходимото нещо, за което трябва да се молим – Господ да възкреси в нас вярата в Него, оттам да усили любовта ни към Него, защото това е изворът на всяка една добродетел в живота или всяка една добра промяна, която можем да постигнем в нашия живот, а добрите неща, които всеки от нас ще постигне, със сигурност ще доведат до общо подобряване на живота ни“, каза още митрополит Серафим. Владиката допълни, че трябва и да проумеем, че „този свят в зло лежи“, ние това не можем да отменим, но можем да превъзмогнем това зло и да не живеем  с него, но да живеем с благодатта на нашия Господ Иисус Христос, тъй че не злото, което винаги ни притиска да вършим, но да съумяваме да живеем според Божията воля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари