Няколко критични при пожари населени места в Бургаско ще бъдат под особено внимание през лятото, каза комисар Николай Николаев

Под особено внимание през лятото за пожари ще бъдат няколко населени места в Бургаско. Предвид статистиката през изминалите години, с повишена бдителност от страна на пожарникарите ще продължат да бъдат община Камено, населените места в северната част на община Бургас – кварталите „Банево“, „Черно море“, вилните зони, село Изворище, както и община Средец. Това каза за БТА комисар Николай Николаев, директор на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) в Бургас.
Миналата година заради високите температури, засушаването и паленето на огън на открито пламнаха няколко сериозни пожара, а пожарникарите работиха в тежки и сложни условия в борба със стихиите, припомни той. 
По думите му високите температури на въздуха, високата тревна маса, засушаването на растителността и ветровитото време в Бургаско са само предпоставки за възникването на пожари и бързото им разпространяване. Паленето на огън за барбекю, за почистване на дворове, на земеделски земи са чести причини за произшествия. Комисарят уточни, че в община Средец произшествията предимно са предизвиквани от мигрантите, които палят огън в горските ѝ територии.    
Комисар Николаев посочи, че РСПБЗН-Бургас е в готовност за горещините и активния пожароопасен сезон. При сериозни инциденти ще се търси помощ за специализирани автомобили и пожарникари от служби от съседни области. 
„В началото сме на лятото, на туристическия сезон, в началото сме на жътвената кампания. Това всичко е предпоставка за инциденти. Имаме готовност, цялата ни налична техника е в изправност, но въпреки това тази година очакваме да получим нова. Предстоят ни срещи с представители по общини, за да набележим допълнителни мерки там, където е необходимо. Във всяко населено място ще бъде направена организация да бъдат заорани нивите покрай земеделската кампания. Така че, ако възникне пожар по време на жътвената кампания, да не може да навлезе огънят в населени места. Заедно с полицията в Бургас провеждаме срещи и с арендатори на земи“, каза още комисарят.
РСПБЗН-Бургас ще сформира екипи, които ще следят за палене на стърнища след прибиране на реколтата, както и такива, които ще следят и за боравене с огън на открито. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари