beZpartien

ПП-ДБ обяви позиция срещу становището на КЗК относно мерките за цените на стоките от първа необходимост

Рекламирай в beZpartien.bg

Позиция срещу становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) относно инициативата „Достъпно за вас“ на Министерството на икономиката и индустрията разпространи коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) днес. 
КЗК се опитва да попречи на въвеждането на мярка за намаляване на цените на хранителни стоки от първа необходимост, като даде становище против инициативата на Министерството на икономиката и индустрията „Достъпно за вас“ с аргументи без никакво правно основание, посочват от ПП-ДБ в прессъобщението. 
В сряда миналата седмица министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов обяви, че започва инициативата, която цели да направи достъпен за потребителите пакет от хранителни стоки от първа необходимост, предлагани в търговските вериги, за определен период от време. „Достъпно за вас“ е планирано да започне от началото на ноември и да продължи осем месеца, каза министърът по време на първото издание на форума за модерна търговия More than trade, организиран от Сдружението за модерна търговия. 
Ведомството съобщи вчера, че според поискано и получено в министерството становище на КЗК, „включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки е свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци“. КЗК посочва още, че „стартираната от Министерството на икономиката инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на Република България“. Според КЗК възможна мярка за справяне с ръста на цените би била „предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд“, посочи министерството. 
„Министерството на икономиката няма да се откаже да търси решения, чрез пазарни механизми в пълно съответствие на закона, за да могат българските граждани да получат продукти на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас“, коментира министър Богдан Богданов. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *