Представители на различни етнографски области се събират в Казанлък за 17-ото Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“

Участници от различни етнографски области от цялата страна са се записали за Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“, организирано от местното Народно читалище (НЧ) „Жар“, което ще се състои на 25 май на централния площад „Севтополис“ в Казанлък. Това каза по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в града председателят Тодорка Петкова. На пресконференцията присъстваха още хореографите Петър Белчев, Деана Петкова и Мартин Петков и ръководителят на школа за рисуване „Пъстроцвет“ към читалището Катя Зографова. „На мегдана ще се съберат хиляди хороигралци от цялата страна, а всеки е добре дошъл да се запише и в деня на надиграването“, посочи тя. 
Участници ще има от София, Бургас, Тутракан, Пловдив, Асеновград, Първомай, Своге и други. В детското надиграване има и местни групи, а за него са се записали около 300 деца.  
Народно читалище „Жар“ организира надиграването за 17-и път, а за девета година отделно от него се състои и детското надиграване „За ръчица“, което протича под надслов „Деца играят българско хоро“. Според Тодорка Петкова основната мисия на екипа с тази инициатива е да разкаже как българското народно хоро обединява, а цялата дейност на читалището е насочена към съхраняване на традициите. 
Както всяка година, надиграването ще започне с шествие по централния булевард, след което всички състави ще се съберат на площада. Ще бъде спазена и традицията на фестивала всички участници да си тръгнат със сувенир за спомен от Казанлък. „Тази година посвещаваме надиграването на розата и на това, че тя е нашият символ и искаме навсякъде да се знае, че нашето розово масло е водещо в света“, посочи тя и допълни, че подаръците за гостите ще останат изненада, но идеята им е в тази насока. 
Петкова отбеляза, че читалището организира редица инициативи и има много национални и международни участия. Организират се и много подготовки, в които децата обменят опит с други танцьори на различна възраст и от различни етнографски области. Тя напомни, че преди дни съставът на НЧ „Жар“ е взел участие в спектакъла „Шуменската гара“ в Националния дворец на културата в София. Екип на читалището беше част и от честването на 75-ата годишнина от създаването на българското училище в Братислава. НЧ „Жар“ е и носител на златен медал от фестивала за автентичен фолклор в Копривщица. За предстоящия летен сезон се подготвя лагер школа и съвместен проект със състав от Благоевград, а възрастните танцьори на „Жар“ ще вземат участие във фестивал във Флоренция. 
„Жар“ е нещо, което трябва да се усети. С всички свои дейности ние искаме да представим Казанлък като нещо, което останалите нямат, придържайки се към автентичното и показвайки какво е запазено като традиция в нашия град, подчерта тя. Всички от екипа на читалището са единодушни, че всичко, което правят, е защото имат потребност и защото традицията трябва да се съхранява и те ще продължат да работят в името на Казанлък. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари