beZpartien

Регионалният исторически музей в София показва изложба, посветена на реставратора Васил Китов

Рекламирай в beZpartien.bg

Изложба, посветена на архитект Васил Китов, показва Регионалният исторически музей в София (РИМ-София) по повод 80 години от рождението му. Откриването е на 30 януари, съобщават организаторите.
Експозицията е озаглавена „Архитект Васил Китов – Реставраторът“ и ще продължи до 7 май. В нея са включени оригинални проекти, фотографии, награди, грамоти и отличия. Съставители на изложбата са архитектите Валентина Върбанова, София Лостова – Топалова, Кристина Скрижовска и други сътрудници на РИМ–София. 
По време на откриването на изложбата се предвижда да бъде прожектиран филм на Българската национална телевизия (БНТ) за изграждането на подземния музей под базилика „Света София“.
„Архитект Васил Китов десетилетия наред работеше с Музея за история на София.  Беше не само колега, но и голям приятел на музея. Известен със своята скромност и безграничен работохолизъм, той беше автор на много от значимите софийски паметници на културата“, пишат от РИМ-София. Допълват, че неговите проекти и голямата му научна документация се съхраняват в архива на музея след негово дарение през 2006 г.
Васил Китов (1944-2013) е български архитект, специалист в сферата на реставрацията от втората половина на XX в. и първото десетилетие на XXІ в. Сред неговите проекти за реставрация са Боянската църква, църквата „Св. Богородица“ в Драгалевския манастир, базиликата „Св. София“, църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в София, централната синагога в столицата, сградата на Народното събрание, църквите „Св. Георги“ и „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин, Българските Метох и Екзархия в Истанбул и други.
Като проектант в Националния институт за паметниците на културата (НИПК, днес Национален институт за недвижимо културно наследство) работи по реализацията на над 90 обекта за консервация, адаптация и реставрация на къщи и църкви в Мелник, Банско, Самоков, София и др., както и на археологически обекти в София, Мездра и стария град в Несебър.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *